Street Food: de beroemdste snacks ter wereld

Streetfood is meer dan gewoon fastfood op straat. Het is een alledaags genot en heeft tegelijkertijd een cultstatus. Streetfood staat voor fantasierijke en vers bereide lekkernijen om mee te nemen. Vooral in de steden heeft deze snackcultuur zich stevig verankerd. Chique foodtrucks, fietsenkeukens, kleine kraampjes en zelfs individuele verkopers zijn hier het bewijs van, en niet te vergeten de altijd aanwezige streetfood-festivals. De culinaire diversiteit op straat is enorm en zorgt voor verrassend authentieke smaakervaringen. Op sommige plaatsen lijken alle keukens van de wereld samen te komen. Wat wilt u nog meer op reis? Elk land kent zijn eigen specialiteiten op het gebied van streetfood. Ontdek hier welke u zeker op vakantie moet proberen.


Polen: Zapiekanka

Zapiekanka is waarschijnlijk het populairste streetfood in Polen. Het werd in de jaren 1970 tijdens het Oostblok uitgevonden als socialistisch, snelvullend fastfood voor de werkende bevolking, maar is sindsdien ook onder vakantiegangers een echte cultsnack geworden. Een zapiekanka bestaat uit een in de lengte doorgesneden stokbrood dat in de oven gebakken wordt met gebakken champignons, uien en kaas. Naast deze klassieke variant zijn er nog veel meer toppings, bijvoorbeeld met worst of kruiden. Wat nooit mag ontbreken is een flinke scheut zoete ketchup. 


zapiekankaZapiekanka

Zuid-Afrika: Bunny Chow

Als u bij Bunny Chow aan konijnenvoer denkt, hebt u het mis. Deze streetfoodklassieker, die in heel Zuid-Afrika populair is, is een pittige curry van lam, kip, rundvlees of bonen, geserveerd in een uitgehold brood en wordt traditioneel met de hand gegeten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de kuststad Durban, die beroemd is om zijn Indiase keuken. Er zijn echter een aantal theorieën over de precieze ontstaansgeschiedenis. Men zegt dat in de jaren 1940 Indiase migrantenarbeiders de Bunny Chow uitvonden als een eetbare transportbox voor hun lunch. Anderen leggen een direct verband met het apartheidstijdperk, toen gewiekste restauranthouders in uitsluitend blanke etablissementen hun curry's in brood via de achterdeur aan alle anderen verkochten.

Groot-Brittannië: Fish'n'Chips

Fish'n'Chips zijn in Groot-Brittannië bijzonder populair. In beslag gefrituurde vis en dikke, eveneens gefrituurde aardappelsticks vormen het niet-zo-geheime nationale gerecht van het Verenigd Koninkrijk. Meestal worden schelvisfilets of kabeljauwfilets, maar ook andere vissoorten zoals schol of koolvis, in de hete olie gefrituurd en vervolgens in een krant verpakt. Als u uw fish'n'chips op een heel klassieke manier wilt proberen, mag een scheutje moutazijn niet ontbreken. Anderen zweren bij erwtenpuree en tartaarsaus als bijgerecht. 


fish and chipsFish'n'Chips

Zweden: Tunnbrödsrulle

Zweden staan bekend om hun liefde voor hotdogs. Hete worstjes gecombineerd met ketchup, mosterd, augurken en knapperig gebakken uitjes in een zacht broodje zijn tenslotte ook een heerlijke snack. Om dit idee van streetfood nog een stapje verder te ontwikkelen, creëerde men een Tunnbrödsrulle. Dit gerecht combineert hotdogs met wraps en slaat twee vliegen in één klap. De basis is een tarwetortilla, die wordt besmeerd met warme aardappelpuree, dan bedekt met worstjes, relish en salade, en tot slot opgerold. En zie daar: de hotdogwrap is klaar.

Spanje: Churros

Zoeter dan met churros kunt u een ochtend niet beginnen. Deze snack van gefrituurd tarwedeeg is overal in Spanje te vinden. Churros worden gemaakt van een deeg van tarwebloem, eieren, boter en zout. Dit deeg wordt vervolgens met behulp van een spuitzak met een stervormig spuitmondje direct in de hete olie gespoten en goudbruin gefrituurd. Daarna worden ze in veel suiker gedoopt en meestal geserveerd als chocolate con churros met een dikke chocoladesaus. Spanjaarden eten deze snack graag als ontbijt, maar churros zijn ook heerlijk als tussendoortje. Churrerías, d.w.z. kraampjes en cafés met churros, zijn niet voor niets bijna overal te vinden. 


churrosChurros

Italië: Arancini

Arancini zijn een specialiteit uit de traditionele Siciliaanse keuken, maar zijn te vinden aan kraampjes, in restaurants en op markten in heel Italië. Arancini zijn kleine gefrituurde rijstballetjes met een meestal hartige vulling. Hoewel de fantasie in dit opzicht geen grenzen kent, wordt de klassieke arancini geserveerd met een ragout van vlees en tomatensaus, doperwten en mozzarella. De naam van de delicate balletjes betekent zoiets als "kleine sinaasappels", waar ze qua vorm en kleur zeker op lijken, hoewel ze in sommige regio's meer op goudbruine peren lijken. Volgens de legende werden arancini uitgevonden als jachtvoorraad voor koning Frederik II van Sicilië. Mensen wisten toen dus al dat ze perfect waren om mee te nemen.

Verenigde Staten: Pastrami Sandwich

Een New Yorks streetfood-icoon van de Joods-Amerikaanse traditie is de pastrami sandwich. Dit broodje vindt u natuurlijk niet alleen in de Big Apple, maar overal in de VS. Pastrami is gekruid rundvlees van de schouder dat eerst wordt gepekeld, dan gerookt en ten slotte gekookt. In plakjes gesneden wordt de sappige pastrami meestal dik geserveerd met pittige mosterd en ingelegde augurken op twee sneetjes wit of roggebrood. 


pastrami sandwichPastrami Sandwich

Kroatië: Girice

Als vissers aan land gaan aan de Kroatische Adriatische kust, hebben ze vaak een speciale vangst bij zich: verse girice. Dit zijn kleine zilveren visjes die met bloem bestrooid en gefrituurd worden tot een heerlijke snack uit de zee en als streetfood geserveerd worden in eenvoudige papieren zakjes. De visjes zijn zo klein dat u ze onderweg in één hap kunt opeten. Als u van een maatje groter houdt, probeer dan Ribice. Die zijn ook heerlijk.

België: Brusselse wafels

Aan het eind van de 19e eeuw serveerde de Brusselse high society haar gasten graag zoete wafels tijdens het koffie-uurtje. De platte, luchtige lekkernijen zijn sindsdien als streetfood in de straten van heel België te vinden. Wafelkramen vindt u overal. Originele Brusselse wafels zijn goudgeel, rechthoekig en bestaan uit 20 kleine vierkantjes met een diepe bodem. Na het bakken worden ze rijkelijk belegd, bij voorkeur met slagroom, kleurrijk fruit en veel chocoladesaus. 


Brusselse wafels

Hongarije: Lángos

Lángos is een gistdeegspecialiteit uit de traditionele keuken van Hongarije, die waarschijnlijk tijdens de Turkse belegering in de eerste helft van de 16e eeuw in Hongarije zijn intrede deed. De bijna pizzagrote, gefrituurde platte broden staan vandaag de dag bekend als streetfood bij uitstek. U kunt ze vinden op markten, maar ze zijn ook verkrijgbaar als snack op de badstranden van Hongarije. Na het bakken worden de hete, heerlijk knapperige lángos ingesmeerd met knoflookolie en gezouten. Ze zijn echter ook verkrijgbaar met zure room en geraspte kaas, en andere hartige toppings.

Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie