De populairste Franse gerechten

Het veel geciteerde gezegde "Eet als God in Frankrijk" klinkt misschien overdreven, maar het doet wat het belooft. In bijna geen enkele andere nationale keuken zult u zo'n verscheidenheid aan voortreffelijke ingrediënten en typische specialiteiten ervaren als in Frankrijk. Van meer dan 300 kazen zoals Roquefort, Brie en Camembert, die je een jaar lang elke dag zou kunnen proeven, tot de uitstekende wijnen die elk hoofdgerecht afronden, tot delicatessen zoals crème brûlée en crêpes. Dan zijn er lekkernijen zoals slakken, truffels, parelhoen en lavendelhoning. Niet voor niets heeft UNESCO "De maaltijd van de Fransen" in 2010 zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed gezet. Hier vindt u onze selectie van de 10 meest typische regionale specialiteiten van Frankrijk. 

 

Bouillabaisse, Marseille

Aan de kusten van Frankrijk kunt u veel verschillende gerechten met vis en zeevruchten proberen, het beste is een visrestaurant met uitzicht op zee en vers gevangen ingrediënten, vergezeld van een witte wijn. Zeer beroemd is de bouillabaisse, die zijn oorsprong vindt in de streek rond de havenstad Marseille. In deze soep wordt de vangst van de dag (traditioneel zeebaars, zeebarbeel en zeeduivel, bijvoorbeeld) gecombineerd met mosselen, eigeel en groenten zoals tomaten, uien, venkel en knoflook. Soms worden er ook garnalen of andere schaaldieren aan toegevoegd. Dit lichte gerecht is op smaak gebracht met onder andere mosterd, de knoflookcrème rouille en kruiden. Overweeg accommodaties in Marseille om je reis echt onvergetelijk te maken. Zo'n accommodatie is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en het creëren van geweldige herinneringen.



Highlight

Vakantiehuizen met zwembad in Frankrijk

Bekijk het aanbod fantastische vakantiehuizen met zwembad in Frankrijk De ideale optie voor een vakantie met het gezin!

Frankrijk: vakantiebestemmingen met zwembad

Escargots au beurre persillé, Bourgogne

Net als kikkerbilletjes zijn de Frans specialiteit escargots op Bourgondische wijze een van de meer ongewone delicatessen om uw smaakpalet in Frankrijk mee uit te breiden. Vandaag de dag is er geen spoor meer te bekennen van het feit dat ze oorspronkelijk als ongedierte werden gegeten. Zelfs de bereiding en het serveren zijn een belevenis. Samen met het slakkenhuis wordt het spiervlees van de dieren in een speciale slakkenplaat, die verschillende uitsparingen heeft, in de oven gelegd en er met een slakkentang weer uitgehaald. Bij de maaltijd wordt ook een speciaal bestek geserveerd: een slakkenvork met slechts twee tanden. Het gerecht wordt afgemaakt met peterselieboter. 

Cassoulet, Languedoc-Roussillon

Veel vullender daarentegen is het Franse eten cassoulet, een voedzame stoofpot van witte bonen, varkensvlees, spek, worstjes en soms eendenbouten, die vooral wordt gegeten in de landelijke regio's van Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. De naam komt ofwel van de "cassole", de keramische vorm waarin het gerecht eerst enkele uren wordt gekookt en vervolgens in de oven wordt gebakken, waardoor het zijn typische korst krijgt, ofwel van het dorp Cassolle d'Issel, in de buurt waarvan de cassoulet zou zijn uitgevonden. 


CassouletCassoulet geserveerd in een pannetje

Anchoiade, Nice

Naast de bouillabaisse van Marseille heeft de Provence nog een ander visgerecht voortgebracht dat als een regionale specialiteit kan worden beschouwd, de ansjoviscrème anchoiade van Nice. Vooral in de winter wordt het vaak als voorgerecht geserveerd. Hiervoor wordt de gezouten ansjovis samen met knoflook, kappertjes en soms olijven fijngestampt en vervolgens met veel olijfolie opgeklopt tot de massa een goede consistentie heeft om in te dopen. Tegenwoordig wordt de ansjovis door de vissers niet meer als hoofdmaaltijd op hun brood gesmeerd, maar in het midden van de tafel gezet en opgeschept met komkommers, paprika's, selderijstengels en andere groenten. Een vakantiehuis of vakantiewoning in Nice kan je vakantie echt bijzonder maken. Het is de perfecte plek om te ontspannen en de lokale smaken te ontdekken.

Quiche Lorraine, Lorraine

Een klassieker uit de Franse keuken is de beroemde Quiche Lorraine, die zijn oorsprong vindt in de regio Lotharingen. Traditioneel bestaat het uit een basis van zanddeeg en een vulling van eieren, melk, zure room, nootmuskaat en blokjes gerookt spek, in de oven gebakken tot een kleverige, hartige taart. Er bestaan nu ontelbare variaties op dit gerecht, ook vegetarische met champignons en prei, courgette en wortelen en vele andere groenten. Het enige wat ze gemeen hebben is de manier waarop ze bereid zijn.

Galettes Bretonnes, Bretagne

De galette, een Franse specialiteit uit Bretogne, is een hartige pannenkoek van boekweit, gevuld met kaas, ham en een ei erop, dat vervolgens over de zijkanten wordt gevouwen tot een vierkant. Het eigeel moet precies in de opening in het midden zitten. Traditioneel wordt ook Andouille gebruikt, een worst van varkens- en kalfsvlees. Vandaag de dag worden galettes vaak geserveerd met een kleine salade en in heel Frankrijk. Een vakantiehuis in Bretagne kan de belangrijkste plek van de vakantie zijn. Hier kun je het recept voor de lekkerste Galettes Bretonnes zelf proberen.



Galettes Bretonnes uit Bretagne

Ratatouille, Provence

Als u liever een vegetarische delicatesse proeft, kunt u niet om ratatouille heen. Ratatouille is in heel Frankrijk zo populair geworden dat het ook als bijgerecht bij vis en vlees wordt geserveerd. In zijn oorspronkelijke vorm is het echter een volwaardig voorgerecht of een tussengerecht op basis van de typische groenten van de mediterrane keuken: aubergine, courgette, paprika, ui, knoflook en tomaat. Deze worden gesauteerd en dan gekookt als een groentestoofpot met gesloten deksel. De klassieke kruiden zijn oregano en basilicum. Intussen zijn er ook manieren om het te bereiden met aardappelen en op een bakplaat in de oven. 

Tarte flambée, Elzas

Om de eerste warmte te kunnen gebruiken vóór het eigenlijke broodbakken en om de temperatuur goed te kunnen regelen, ontstond in de Elzas de tarte flambée, die ook vandaag nog grote populariteit geniet. De bodem moet zo dun en knapperig mogelijk zijn. Een topping van zure room, uien en spek is typisch, maar rucola en kaas hebben nu ook hun weg gevonden naar modernere variaties. Een Elzasser tarte flambée wordt geserveerd op een warme houten plank, zodat hij niet afkoelt.

Coq au Vin, Bourgogne

De naam "haan in de wijn" beschrijft nauwkeurig de essentie van een van de nationale Franse gerechten, een hele haan gemarineerd in wijn. Welke wijn wordt gebruikt, verschilt naar gelang van het wijnbouwgebied. Zo is er bijvoorbeeld ook Coq au Riesling uit de Elzas. In Bourgondië wordt echter een rode wijn gebruikt en wordt de haan extra gevuld met uien, spek, champignons en kruiden. Dit gaat vaak vergezeld van stokbrood.

Canelé, Bordeaux

Wat zou een culinaire reis naar Frankrijk zijn zonder een uitstapje naar de boulangeries en patisserieën van het land? Gebakken producten zoals baguette en croissant zijn in veel landen niet meer weg te denken bij een ontspannen zondagsontbijt en zoete desserts zoals macarons en crème brûlée zijn al lang aan hun triomftocht over de hele wereld begonnen. In Frankrijk zelf zijn ze zo wijdverbreid dat ze nauwelijks als een regionale specialiteit kunnen worden beschouwd. Minder bekend, maar net zo lekker, zijn de kleine custardtaartjes, die u in Bordeaux kunt proberen onder de naam Canéle. Hun vorm doet denken aan een langwerpige Gugelhupf, maar ze zijn veel kleiner. Het gezegde "harde schaal, zachte kern" vat het treffend samen. Een canéle bestaat uit een zachte kern van vanillevla en een harde, gekarameliseerde korst. Het deeg wordt afgerond met een scheutje rum. 


Het heerlijke custardtaartje 'Canelé'

 

 


Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Frankrijk

Vakantiewoningen in de omgeving

Lei Suve (GRI175)
Frankrijk Côte d'Azur Grimaud FR8454.614.1

Lei Suve (GRI175)

max. 6 personen
5 kamers | 3 slaapkamers | 3 badkamers

La Garrigue (PUJ100)
Frankrijk Gard-Lozère Pujaut FR6836.603.1

La Garrigue (PUJ100)

max. 6 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 2 badkamers

Breizh Riviera (BNO107)
Frankrijk Bretagne Bénodet FR2918.612.1

Breizh Riviera (BNO107)

max. 6 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 2 badkamers

Alexandre (BCA300)
Frankrijk Bourgondië (Bourgogne) La Chapelle-Saint-Sauveur FR2501.651.1

Alexandre (BCA300)

max. 8 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 3 badkamers

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie