Onderzoek: vakantiegedrag Nederlanders winter ‘23-’24

Waar gaan Nederlanders deze winter op vakantie? En worden er andere keuzes gemaakt vanwege de inflatie of blijven we vasthouden aan onze bekende bestemmingen? Wij deden onderzoek onder 1.056 Nederlanders en dit zijn de meest opvallende resultaten!

Wintervakantie vs zomervakantie

  • 44% van de Nederlanders heeft een vakantie geboekt met een vertrekdatum in de  aankomende wintermaanden (december, januari, februari).


  • 67% van de Nederlanders gaat doorgaans in de winter korter op vakantie dan in de zomer. Opvallend is dat vooral mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar (79%) dit aangeven.


  • Wanneer men zou moeten kiezen tussen óf een vakantie in de wintermaanden óf een zomervakantie, kiest 81% liever voor een vakantie in de zomer. Grappig: de mensen uit het noorden van ons land  (Groningers, Friezen en Drenten) zijn het hier vaker niet mee eens (46%).


  • 35% van de Nederlanders is nog nooit op vakantie geweest tijdens de wintermaanden, een groot gedeelte hiervan valt binnen de leeftijdsgroep van 18 t/m 24 jaar (45%).


wintervakantie-vs-zomervakantie-2024-dutch

Invloed inflatie op onze vakantieplannen

Maken we andere keuzes als het gaat om de vakantie nu alle prijzen zijn gestegen? Dit is de ranglijst met voorkeuren in het vakantiegedrag van Nederlanders deze winter, met op nummer één de meest voorkomende aanpassing.


1. Ik ga naar een bestemming waar de prijzen doorgaans al wat lager zijn

2. Ik ga naar een warmere/zonnige winterbestemming waar de prijzen goedkoper zijn dan in de zomermaanden

3. Ik zoek een bestemming die dichterbij is

4. Ik ga deze winter korter op vakantie

5. Ik kies de goedkoopste manier van vervoer

6. Ik ga besparen op eten en/of drinken, door dit zelf te verzorgen in plaats van de lokale horeca te bezoeken

7. Ik plan minder activiteiten die geld kosten

8. Ik ga met meer mensen op vakantie zodat ik de kosten kan delen

9. Ik leen wintersportuitrusting van vrienden of familie in plaats van deze te huren of te kopen

10. Ik ga minder après-skiën

Van knus chalet tot actieve skivakantie

Wat zien Nederlanders als de ultieme vakantie tijdens de wintermaanden? Dit is de lijst met voorkeuren, met op nummer één de favoriete invulling voor een wintervakantie.


1. Knus chalet in de bergen

2. Romantische stedentrip

3. Zonovergoten strandvakantie

4. Reis naar het noorderlicht

5. Weekendje weg in de natuur

6. Wintersportvakantie


winter vakantie 2024 dutch


Favoriete winterbestemming voor Nederlanders

Welke landen bezoeken Nederlanders in de komende wintermaanden? Als het gaat om de favoriete winterbestemming van Nederlanders, dan staat Oostenrijk met stip op één. Dit blijkt uit interne data van Interhome. Zwitserland volgt Oostenrijk op de tweede plaats. Frankrijk volgt op plek nummer drie.  Opvallend is de stijging van Finland, die dit jaar op de vierde plaats in de ranglijst staat. De populariteit wordt bevestigd door de resultaten uit de survey onder 1.000 Nederlanders: bijna een op de vijf respondenten zegt graag nog een keer naar het uiterste noorden te reizen om daar een glimp op te vangen van het magische noorderlicht.


Bekijk hier de top-tien met favoriete bestemmingen


1. Vakantiehuis Oostenrijk

2. Zwitserland

3. Frankrijk

4. Finland

5. Italië

6. Vakantiehuis Spanje

7. Vakantiehuis Duitsland

8. Nederland

9. Tsjechië

10. België


Opvallend is dat Zwitserland in deze ‘dure tijden’ nog steeds hoog op de ranglijst staat. Dit blijft een favoriete vakantiebestemming voor veel Nederlanders, terwijl het vanuit de Cost of Living Index is geanalyseerd als het duurste land van Europa.


Bekijk hier de top bestemmingen per land


Oostenrijk

1. Mayrhofen

2. Appartement Fügen

3. Kappl appartement 

4. Appartement Kaltenbach

5. Appartement Sölden


Zwitserland

1. Siviez-Nendaz

2. Nendaz

3. Wengen

4. Villars

5. Grindelwald


Frankrijk

1. Les Menuires

2. Tignes

3. Le Corbier

4. La Toussuire

5. Val Thorens appartement


Uitgaven op vakantie

Wij vroegen Nederlandse vakantiegangers hoe zij kijken naar de prijzen die zij op vakantie betalen voor eten en drinken op locatie. Zijn we bereid meer geld uit te geven wanneer we op vakantie zijn?


consumptie van drankjes op vakantie


Wanneer het gaat om het betalen van hogere prijzen op ons vakantieadres, zijn we iets flexibeler als het gaat om ons diner dan als het gaat om drankjes. Opvallend: mensen in de leeftijd tussen de 25 en 34 jaar zijn met name makkelijker in het neerleggen van meer geld als het gaat om de kosten voor het diner op hun vakantiebestemming.


gewoonte om op vakantie te dinerenGierige Nederlanders?

Toch zijn Nederlanders volgens de onderzoeksresultaten bereid meer geld uit te geven dan Duitsers en Fransen. Slechts een kwart van de Duitsers en 18% van de Fransen is bereid om op vakantie meer aan het diner te spenderen. Daarbij zegt 18% van de Duitsers en 10% van de Fransen meer te willen betalen voor de drankjes in het vakantieland.


Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction onder 1.056 Nederlandse respondenten, 1.051 Franse respondenten en 1.050 Duitse respondenten in september 2023. Voor het onderzoek is uitgegaan van een vakantie met een vertrekdatum in de maanden december, januari en februari.


Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie