Frankrijk hanteert de laagste toeristenbelasting

Wist je dat je in Zwitserland drie keer zoveel toeristentaks betaalt als in Frankrijk? Dat je in heel wat Spaanse regio’s helemaal geen belasting betaalt? En dat je in Dubrovnik het dubbele betaalt van wat je in de rest van Kroatië moet betalen? Dit blijkt uit een rapport dat vakantiewoningspecialist Interhome opstelde om haar klanten te informeren over de toeristenbelasting die je dient te betalen op haar meest geboekte bestemmingen. 


Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: bij het uitchecken in het hotel of je vakantiewoning word je plots nog een bedrag aangerekend op basis van het aantal nachten dat je er verbleef. De toeristenbelasting, een bijdrage die toeristen moeten betalen aan de lokale overheid om zo bij te dragen aan het onderhoud en uitbouw van de infrastructuur die mede door hun aanwezigheid extra belast wordt.  De prijs van deze belasting wordt altijd bepaald door de lokale autoriteiten en die regels kunnen verschillen per provincie of regio. Als je de exacte prijs van je vakantiebestemming wilt weten kan je het beste de officiële informatie van de bestemming raadplegen.   

Alpenlanden vragen een hogere belasting dan de Zuid-Europese bestemmingen 

Voor haar meest populaire vakantiebestemmingen liet Interhome alvast in kaart brengen hoe hoog of laag de toeristenbelasting er is. Duurste in het rijtje is Zwitserland, waar je gemiddeld €3,15 per persoon per nacht betaalt. Ook buurland Oostenrijk is met gemiddeld €2,14 best prijzig. Zeker in vergelijking met een land als Frankrijk waar je gemiddeld €1,11 betaalt. Ook Italië (€1,40), Kroatië (€1,45) en Portugal (€1,64) zijn niet de duurste bestemmingen als het op toeristenbelasting aankomt. Duitsland zit met zijn €1,95 nog net onder de twee eurogrens. In het grootste deel van Spanje betaal je trouwens helemaal geen toeristenbelasting. Enkel op de eilanden van de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca) en in Catalonië is dit het geval. De prijs bedraagt hier gemiddeld €2,19.


Grote regionale verschillen 

Naast de verschillen tussen landen kunnen er ook binnen land grote regionale verschillen zijn, Zo betaal je in het Zwitserse kanton Grindelwald maar liefst €4,77 terwijl dit in Nendaz maar liefst 30% goedkoper is (€3,56) is. Zeker voor wie gaat skiën kan het prijskaartje op die manier toch aardig oplopen. Want voor een gezin met twee volwassenen betaal je in het Zwitserse Zermatt bijna €57,00 per week. Hier komt echter nog wel een bedrag van €1,86 per kind per nacht bij voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar. In het Franse Chamonix betaal je daarentegen gemiddeld €24,00 voor twee volwassenen. De toeristenbelasting geldt in Frankrijk namelijk alleen voor personen boven de 18 jaar.De grootste verschillen zijn sowieso in de Alpenlanden terug te vinden maar ook in de populaire zomerbestemmingen zijn de verschillen soms erg groot. Wie in Kroatië naar een toeristische trekpleister als Dubrovnik (€2,65) trekt betaalt er bijna twee keer zoveel als in de rest van het land. Aan de Spaanse Costa’s zijn de verschillen zo mogelijk nog groter, met gemiddeld €30 per week voor wie als gezin (met 2 kinderen) naar de Costa Brava of de Balearen reist en helemaal niets voor de toeristen die naar de Costa Blanca of Costa del Sol gaan.   “De toeristenbelasting zal misschien nooit de reden zijn om al dan niet voor een bepaalde bestemming te kiezen maar het is wel een uitgave die nu eigenlijk door de meeste mensen volledig genegeerd wordt”, zegt Olav Hoedemakers, Paid Advertising Specialist bij Interhome. "Met deze cijfers willen we onze klanten alvast op de hoogte brengen van deze belasting die naargelang de omvang van je reisgezelschap en regio dus wel sterk kan verschillen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee”.

 

De tarieven die genoemd worden zijn voor volwassenen. De bron van het onderzoek is interne data van de organisatie en de resultaten zijn geldig tot november van dit jaar.


Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie