De diervriendelijkste vakantiebestemmingen in Europa

Wanneer de vakantietijd nadert, begint het avontuur al bij de voorbereidingen. Maar wat als je dit jaar besluit om niet alleen je koffer, maar ook je huisdier mee te nemen naar een zonnige bestemming? Wanneer je gek bent op je huisdier is het natuurlijk geweldig als je jouw hond gewoon met je mee kunt nemen op reis! Toch komt er best wat bij kijken wanneer je een vakantie wilt boeken met je viervoeter. Interhome onderzocht de online interesse naar een vakantie met huisdieren, de meest geschikte bestemmingen en andere interessante informatie voor een onvergetelijke vakantie met je huisdier.


Het meenemen van je huisdier op vakantie begint met een goede voorbereiding. Allereerst is het essentieel om te controleren of je bestemming huisdiervriendelijk is. Niet alle vakantieverblijven of hotels staan open voor viervoeters. Wil jij weten welke landen hiervoor het meest geschikt zijn? Lees dan snel verder, want wij zochten het voor je uit!

Op vakantie met de hond

Uit gegevens van Google Keyword Planner blijkt dat de meeste Nederlanders, die met hun dierenvriend op vakantie willen, dit doen met hun hond. De zoekopdracht  ‘Vakantie met hond’ kent gemiddeld 5.400 zoekopdrachten per maand. 


Verder gedoken in de zoektermen rondom een vakantie met een hond, zien we dat Nederlanders online op zoek gaan naar de perfecte bestemming. Het hoogste gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand is gerelateerd aan ons eigen land. De zoekterm ‘vakantie met hond Nederland’ scoort het hoogst met gemiddeld 1.600 zoekopdrachten per maand. Na Nederland is Duitsland de meest gezochte bestemming. Opvallend: Luxemburg is het afgelopen jaar een stuk populairder geworden onder hondeneigenaren. Deze bestemming maakte dit jaar zijn entree in de top-tien met de meeste zoekopdrachten.Meeste online interesse in een vakantie met huisdier per Europees land

April 2023 t/m maart 2024

1. Nederland

2. Duitsland

3. Oostenrijk

4. Frankrijk

5. Luxemburg

6. Zweden

7. Zwitserland

8. Noorwegen

9. Spanje

10. Engeland

Populaire vakantiemaanden

Wanneer gaan de meeste huisdiereigenaren op vakantie met hun dierenvriend? Uit interne data van Interhome blijkt dat, gekeken naar de boekingen van de afgelopen twaalf maanden, de maand juli favoriet is om met een huisdier op vakantie te gaan. Op plek twee staat de maand juni, gevolgd door augustus.


Boekingen tussen 01.04.2023 en 31.03.2024

1. Juli

2. Juni

3. Augustus

4. Mei

5. September


Terugkijkend naar boekingen uit het jaar daarvoor zag het rijtje met de populairste maanden er iets anders uit: daar verkozen de meeste huisdiereigenaren september als favoriete vertrekmaand.


Boekingen tussen 01.04.2022 en 31.03.2023

1. September

2. Augustus

3. Juli

4. Oktober

5. Juni


Dit zijn de populairste landen voor een vakantie met een huisdier

Interhome bekeek de boekingscijfers van het afgelopen jaar en maakte op basis hiervan de top-acht met de meest geboekte landen voor een huisdiervriendelijke vakantie.

1. Frankrijk

2. Italië

3. Oostenrijk

4. Duitsland

5. Zwitserland

6. Spanje

7. Tsjechië

8. Nederland


Accommodaties voor een vakantie met je huisdier

Om tijdens je vakantie optimaal te kunnen genieten met je huisdier, is het fijn om een goed ingerichte accommodatie te hebben. Bij Interhome kun je in Italië het grootste aanbod geschikte accommodaties vinden waar huisdieren zijn toegestaan.


Bekijk hier de top-tien landen met het grootste aanbod bij Interhome (gebaseerd op gegevens van 23.05.2024):

1. Italië (+3200)

2. Denemarken (+3000)

3. Frankrijk (+2700)

4. Finland (+1300)

5. Zwitserland (+1000)

6. Spanje (+1000)

7. Kroatië (+850)

8. Duitsland (+700)

9. Oostenrijk (+650)

10. Tsjechië (+280)


Blaffen in de zon

Zie jij jezelf wel naar een zonnig oord afreizen met je hond? Dan kan Italië een heerlijke bestemming zijn! Benieuwd welke regio’s in Italië de meest geschikte accommodaties hebben voor een vakantie met je viervoeter? 


Bekijk hier de top-vijf Italiaanse regio’s’ voor accommodaties bij Interhome waarin huisdieren zijn toegestaan

1. Toscane

2. Como meer

3. Adriatische kust

4. Sardinië

5. Ligurië


De weg op of de lucht in

Naast het zoeken van een bestemming en de juiste accommodatie is een andere belangrijke stap het regelen van geschikt vervoer. Of je nu met het auto, de trein of vliegtuig gaat, zorg ervoor dat je huisdier veilig en comfortabel kan reizen. Denk aan een goedgekeurde reiskennel of veiligheidsgordel. Stress kan een grote impact hebben op huisdieren, dus het is belangrijk om ze geleidelijk aan de reisomstandigheden te laten wennen.


Ook zijn er bepaalde eisen waar je aan moet voldoen voor het reizen met een huisdier, denk hierbij aan het regelen van een EU-dierenpaspoort en zorgen dat je dier een chip heeft. Op de website van de NVWA kun je een checklist vinden met handige tips.


Op vakantie in eigen land met je huisdier

Een vakantie met jouw trouwe viervoeter is pas compleet wanneer je samen met je huisdier kunt genieten van leuke activiteiten. Tegenwoordig zijn er steeds meer openbare gelegenheden die honden verwelkomen. Zo hebben meer restaurants drinkbakjes voor dieren en ben je ook vaker welkom met je viervoeter. Interhome selecteerde de leukste en handigste informatie voor een vakantie met jouw huisdier.


Uiteten met de hond - diervriendelijke restaurant

Even een hapje eten buiten de deur? Dan is het wel net zo gezellig dat je viervoeter niet achter hoeft te blijven in de accommodatie. Wij zochten op basis van Eetnu.nl uit hoeveel restaurants in Nederland dieren verwelkomen. Je vindt hier maar liefst 3.057 restaurants waar je gerust je hond mee naartoe kunt nemen.


Strandvakanties met je viervoeter

Tijdens je vakantie wil je vast graag naar het strand. Bang dat dat niet mogelijk is met je hond? Geen zorgen! Vanaf 1 september tot en met 1 april ben je op veel stranden welkom met de hond. Wanneer je in de lente- en zomerperiode naar het strand wilt, dan zijn er een aantal stranden in Nederland waar je samen met je viervoeter welkom bent. In Nederland heb je zelfs op verschillende plekken speciale hondenstranden, bijvoorbeeld in Noordwijk of Zandvoort. Ideale bestemmingen voor een vakantie met je viervoeter! Interhome selecteerde de tien mooiste hondenstranden in Nederland.


Hondenstran Wassenaar

 

Samen met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland heet je viervoeter zelfs welkom. De NS heeft een speciale honden dagkaart, waarmee je hond één dag met je mee kan reizen. Reis je liever met het streekvervoer? Ook dan is je huisdier welkom. Houd alleen wel even rekening met de regels. Zo moet je je hond kort aanlijnen en mogen ze niet op de stoel. Heb je kleinere huisdieren? Vervoer ze dan als handbagage in bijvoorbeeld een reismandje.


Activiteiten met je viervoeter

In Nederland zijn er tal van wandelroutes en parken waar huisdieren welkom zijn. Van strandwandelingen tot nationale parken, er is voor ieder wat wils om samen van de buitenlucht te genieten. Naast wandelen kun je ook denken aan andere leuke activiteiten zoals sporten, zwemmen en spelen in hondenspeeltuinen. 


Na het lezen van dit artikel helemaal klaar voor de vakantie met jouw vierpotige vriend? Pak die zonnebrandcrème, een extra waterfles en het favoriete speeltje van je huisdier 

en maak je klaar voor een avontuur vol zon, zee en samenzijn.Interhome heeft dit onderzoek uitgevoerd om in te spelen op een belangrijke trend onder reizigers: de wens om hun huisdieren mee te nemen in hun vakantieplannen. Als aanbieder van huizen die huisdiervriendelijk zijn, begrijpen we dat huisdieren als onderdeel van de familie worden beschouwd en dat het fijn is om jouw dierenvriend gewoon mee te kunnen nemen wanneer je op vakantie gaat. Wij willen ervoor zorgen dat de reiservaring zo inclusief en plezierig mogelijk is, terwijl het welzijn en comfort van jouw harige metgezel centraal staat. Wij je graag van informatie en tips.

Op onze site bieden wij een reeks filters waaruit bezoekers precies kunnen kiezen hoe zij hun perfecte vakantie met hun huisdier zouden vormgeven. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om duurzaam op vakantie te gaan? Dan biedt Interhome de mogelijkheid om op duurzame accommodaties te filteren bij het zoeken. Ontdek de mogelijkheden met Interhome voor een diervriendelijk verblijf dat past bij jouw voorkeuren.


Methodologie

Voor het onderzoek is gekeken naar interne data van Interhome rondom het aantal beschikbare accommodaties per land waar huisdieren zijn toegestaan. Daarnaast zijn de boekingscijfers van de afgelopen 12 maanden geanalyseerd, waarbij alle boekingen rondom huisdiervriendelijke accommodaties zijn meegenomen, inclusief een vergelijking van jaar tot jaar. De data is verzameld in april 2024.


De data rondom online interesse en de zoekvolumes naar vakanties met een huisdier is voortgekomen uit een analyse van Google Keyword Planner. Hierbij is data vergeleken van de periode: april 2023 t/m maart 2024.


Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie