De mooiste nationale parken in Kroatië

Met de prachtige landschappen is Kroatië een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het land heef acht nationale parken met een adembenemende natuur die zich uitstrekt tussen de Adriatische Zee en het Dinargebergte. Avontuurlijke vakantiegangers en natuurliefhebbers zullen tijdens hun rondreizen in Kroatië donderende watervallen, afgelegen eilandengroepen, imposante rotsformaties en ondergrondse grotten tegenkomen. Daarnaast is het land de thuisbasis van zeldzame en beschermde dieren zoals bruine beren, wilde katten en talloze onderwaterbewoners. Met een bezoek aan een van de nationale parken in Kroatië zult u zich onder laten dompelen in een ongerepte wildernis. Wij hebben voor u vijf van de populairste nationale parken in Kroatië uitgelicht. Lees dus snel verder! 


Nationaal Park Plitvice Meren

Het grootste en oudste nationale park in Kroatië is het Nationaal Park Plitvice Meren in de regio Lika-Senj. Het gebied van bijna 297 km² staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het park heeft in totaal 16 meren en meerdere prachtige watervallen. Van deze watervallen is Veliki Slap met uitstek de populairste. Dit is de grootste waterval van het park die zich met 78 meter in de diepte stort. Een voordeel van dit Nationaal Park Plitvice is dat het op verschillende manieren te verkennen is, namelijk met de auto, te voet of op een fiets langs een zelfgekozen route. Daarnaast kunt u het park ook verkennen door deel te nemen aan een Sightseeing Tour. Vaak zijn zijn trein- en boottochten bij deze tours inbegrepen.De ongerepte natuur biedt een beschermde habitat voor talrijke zeldzame dieren en planten. Erg mooi is de zeldzame orchideeënsoort van het gele vrouwenschoentje. Naast meer dan 150 vogelsoorten leven hier ook beren, wolven, wilde katten en lynxen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken want de dieren zijn erg schuw. Tot slot zijn in het park zijn zijn talrijke uitkijkplatforms te vinden met een prachtig panorama uitzicht over het park en de Plitvice Meren. Mocht u dit uitzicht niet mooi genoeg vinden, dan raden wij u aan om het landschap van bovenaf te bewonderen door te paragliden.


Wandelen in Nationaal Park Plitvice MerenNationaal Park Plitvce Meren

Krka National Park

In het zeer populaire Dalmatië in het zuiden van Kroatië en op slechts 1 uur afstand van Split, ligt het 109 km² grote Krka Nationaal Park. Het park wordt gekenmerkt door de rivier Krka die met een lengte van 70 km van Knin naar Šibenik loopt. Langs deze rivier staan verschillende kloosters, katstelen en moolens die er erg authentiek uitzien. Net zoals Nationaal Park Plitvice Meren kunt u in dit nationale park in Kroatië ook watervallen vinden. De grootste waterval van het park is Manojlovac met een hoogte van 60 meter. Deze waterval is echter niet de langste waterval van het park, dat is namelijk Skradinski Buk met een lengte van 800 meter. Erg leuk aan National Park Krka is dat je onder sommige watervallen door mag zwemmen. Een ander hoogtepunt van dit park is de tocht per boot naar het kleine eiland Vicovac. Op dit eiland bevindt zich een oud Franciscaner klooster met een bibliotheek en een collectie historische kerkkleding. Als u geïnteresseerd bent in dit soort historische bezienswaardigheden raden wij u ook aan om in het dorp Ivosevci de ruïne van Burnum te bezoeken. Deze nederzetting is in de 6e eeuw verwoest maar de resten van het amfitheater kunt u nog steeds bewonderen.

 

Prachtig meer in Krka National ParkNationaal Park Krka

Nationaal Park Paklenica 

Dit nationale park in Kroatië  ten noorden van Zadar is een waar paradijs voor wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Het ligt niet ver van de zee en is ongeveer 100 km² groot. Het gebied strekt zich uit van de zee tot de hoogste top van het Velebit-gebergte. Imposante rotswanden, grotten en fantastische rotsformaties betoveren hier actieve vakantiegangers. Wie de top van de 1.757 m hoge Vaganski Vrh haalt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht. De tochten door diepe kloven zoals de Mala Paklenica en de Velika Paklenica zijn soms zeer veeleisend en alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Maar ook gezinnen of plezierwandelaars komen in het park aan hun trekken, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de Manita druipsteengrot. Deze grot ligt op een diepte van 570 meter en herbergt meer dan 50 soorten vleermuizen. Het is de enige toegankelijke grot in het Paklenica Nationaal Park. In totaal leven er meer dan 800 plantensoorten, meer dan 200 vogelsoorten, reptielen en zoogdieren zoals bruine beren, wolven, lynxen en wilde katten. Overnachten in eenzame boshutten, wildwatervaren door nauwe kloven of een steile rotswand beklimmen: Paklenica Nationaal Park is de ideale plek voor een actief avontuur!


Uitzicht over Nationaal Park PaklenicaNationaal Park Paklenica

Nationaal Park Kornati

Het Nationaal Park Kornati omvat 89 kleine eilanden die tot de Kornaten behoren. Het park strekt zich uit over 220 km² en maakt indruk met dorre landschappen, bizarre rotsformaties en steile kliffen. Eenzame baaien en prachtige stranden nodigen u uit om hier te zwemmen. Voordat u een bezoek aan dit nationale park in Kroatië plant is het handig om te weten dat het alleen per boot kan worden ontdekt. Op sommige eilanden kunt u overnachten in hutten. Populaire bezienswaardigheden op deze eilanden zijn vaak de ruïnes van kleine woningen. Dit is echter niet de grootste bezienswaardigheid van het park. Daarvoor zult u namelijk onder water moeten gaan. U kunt in deze prachtige onderwaterwereld meer dan 300 zeedieren en planten ontdekken. Door deze aanwezigheid is Nationaal Park Kornati is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. De eilanden bij Nationaal Park KornatiNationaal Park Kornati

Nationaal Park Brijuni

In het noorden van Kroatië in de regio Istrië kunt  Nationaal Park Brijuni vinden met een oppervlakte van 36 km². Dit nationale park in Kroatié is niet alleen populair door de 14 eilanden met prachtige natuur maar ook door de talrijke recreatieve activiteiten. Op het grootste eiland, Veli Brijun, kunt u bijvoorbeeld een safaripark vinden met tijgers, zebra’s en olifanten. Andere populaire bezienswaardigheden in dit park zijn de overblijfselen van een Byzantijns fort en het vogelreservaat van Saline.  
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Kroatië

Vakantiewoningen in de omgeving

Maria (MLK171)
Kroatië Kvarner baai Krk/Malinska HR3230.644.1

Maria (MLK171)

max. 2 personen
2 kamers | 1 slaapkamer | 1 badkamer

Matea (MLK150)
Kroatië Kvarner baai Krk/Dobrinj HR3234.550.1

Matea (MLK150)

max. 10 personen
5 kamers | 4 slaapkamers | 3 badkamers

Plitvice I
Kroatië Kvarner Gebergte Plitvice HR3850.411.1

Plitvice I

max. 5 personen
3 kamers | 2 slaapkamers | 1 badkamer

Plitvice II
Kroatië Kvarner Gebergte Plitvice HR3850.412.1

Plitvice II

max. 4 personen
2 kamers | 1 slaapkamer | 1 badkamer

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie