De top 10 mooiste Alpenpassen van Zwitserland
Of het nu met de auto, op de motor of heel sportief op de fiets is - routes in de Alpen behoren tot de meest populaire in Europa. Elke tocht is een natuurbelevenis in al zijn puurheid met adembenemende panorama's van besneeuwde toppen of uitzichten op groene valleien en kristalheldere bergmeren. De Helvetische Republiek is gezegend met verschillende paden, die soms steil en dan weer met milde hellingen door het landschap slingeren. De volgende top 10 biedt een overzicht van de mooiste Alpenpassen in Zwitserland.
INHOUDSOPGAVE
Sustenpas
De spectaculaire route tussen het kanton Bern (Innertkirchen) en het kanton Uri (Wassen) is al sinds de middeleeuwen in gebruik. De pas is ontstaan tussen 1938 en 1945 en is een uitschieter met zijn maximale hoogte van 2.224 meter. Aan welke kant u ook begint op dit pad, uw tocht start in schitterende beboste valleien en u komt langs elf tunnels en twaalf haarspeldbochten. Sommige steile stukken zijn een pittige uitdaging voor fietsers. De uitzichten op de Steinletscher en de Sustenhorn zijn echter de inspanning meer dan waard.
Grimselpas
Als u Zwitserland wilt doorkruisen vanaf het Berner Oberland richting Wallis, dan is de Grimselpas de juiste oversteek. Het avontuur begint in Innertkirchen in het Haslital en komt al snel uit in nauwe kloven. Onderweg passeert u verschillende stuwmeren. De hoogste daarvan is de Totensee op 2.165 meter. De toppen van de Finsteraarhorn, de Wetterhorn en de Schreckhorn worden spectaculair in het water ervan weerspiegeld. Maar laat uw blik zeker ook in de verte dwalen want dan ziet u de glinsterende Rhône-gletsjer.
Gotthardpas
De Gotthardpas is misschien wel de bekendste van de Alpenpassen in Zwitserland. Deze wordt al sinds de 13e eeuw gebruikt. De pas wordt beschouwd als een van de belangrijkste routes door de Alpen en werd verhard tussen 1827 en 1830. De gelijknamige tunnel, gebouwd in 1980, is berucht. Deze slingert namelijk 17 kilometer lang dwars door de berg. Een hoogtepunt op de route is de zogenaamde Duivelsbrug. Vooral liefhebbers van kronkelende bergpassen komen hier aan hun trekken: op de Tremolaweg zijn er wel 24 bochten over een afstand van een luttele 4 kilometer.
Albulapas
Deze route verbindt het gelijknamige dal met het Engadin. Deze Zwitserse pas is vooral bekend omdat sommige etappes van de Tour de Suisse er overheen gaan. Neem de tijd voor de tocht, want onderweg zijn er verschillende kleine dorpjes die uitnodigen tot een pauze. Na Bergün moet u af en toe omhoog kijken - de pas gaat onder de bruggen van de Albula-spoorlijn door, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Klausenpas
Deze pas brengt u van Canton Uri naar Canton Glarus. En vice versa, natuurlijk. Als u aan de westkant begint, voert de route u eerst het Schächental uit. Als u eenmaal de haarspeldbochten voorbij bent, heeft u een fantastisch uitzicht op de Alp Esch en de Stäuben-waterval, die 100 meter naar beneden stort. Geniet van een adembenemend uitzicht op de toppen van de Clariden en de Gross Windgällen kort voor het hoogste punt van de pas op 1.948 meter. In de traditie van de races, die hier tussen 1922 en 1934 werden gehouden, zijn er altijd evenementen, zoals meest recent in 2013 een klassieke autorace.
Sanetschpas
De Sanetschpas, die in de westelijke Berner Alpen ligt, is vooral een magneet voor wijnliefhebbers. Begin in het Rhônedal en geniet van het pad door de vruchtbare wijngaarden van Wallis. Als u dit eenmaal achter u heeft gelaten, bevindt u zich in een smal dal dat eindigt in alpenweiden. Vanaf daar wordt u beloond met het panoramische uitzicht op Arpelistock en Sanetschhorn. Een 800 meter lange tunnel brengt u vervolgens dwars door een rotswand. Het eindpunt is de Sanetschsee. Als u op de fiets komt, kunt u vanaf hier een kabelbaan naar beneden nemen naar het dal. Gsteig in het kanton Bern is dan uw bestemming.
Furka Pass
Filmfans kennen de Furka Pass zeker van de Bond-film Goldfinger. Hierin is de legendarische geheim agent in zijn Aston Martin verwikkeld in een razendsnelle achtervolging op de schurk van het verhaal. De pas werd in 1867 geopend en verbindt Realp (Canton Uri) met Goms (Oberwallis). Als u van Realp komt steekt u eerst het Urserental over en klimt u met een matige klim gestaag omhoog naar het hoogste punt op 2.429 meter. Een hoogtepunt van de tocht is de Rhônegletsjer.
Col de la Croix
Met een hoogte van slechts 1.778 meter is deze bergpas een van de laagste in Zwitserland. Desalniettemin heeft het zijn mooie kanten en is het vooral voor fietsers een lastige opgave, omdat u een hoogteverschil van 1.300 meter overwint in slechts 23 kilometer. Het startpunt is in de wijngaarden van Chablais. U passeert enkele gehuchten en bereikt dan Villars-sur-Ollon. Daar bent u op een etappebestemming van zowel de Tour de Suisse als de Tour de Romandië.
Nufenenpas
Deze pas is alleen al vanwege zijn hoogte van 2.477 meter een bezoek waard - het is namelijk de hoogste van Zwitserland. Als u de tocht begint in Ulrichen in Oberwallis dan brengt de pas u eerst door een reeks bochten voordat er een lang recht stuk begint. De rotswand van de Fühlhorn rijst spectaculair naast u op en vanaf de top krijgt u onvergetelijke uitzichten. Let daarbij ook speciaal op het kleine bergmeer in de Bedrettovallei. Aan de andere kant eindigt de Nufenenpas in het kanton Ticino.
Grote Scheidegg
Deze prachtige bergpas in Zwitserland ligt geheel in het Berner Oberland. Hoewel een beetje minder bekend dan andere hogere passen in Centraal-Zwitserland, is de route het bekijken waard en op sommige stukken adembenemend. Vooral omdat u beneden langs de beroemde Wetterhorn rijdt en ook kunt genieten van uitzicht op een van de beroemdste en meest uitdagende klimwanden ooit: de Eiger-noordwand.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog