Saint-Jean-de-Luz: Alle bestemmingen, tips & info voor uw vakantie!
Saint-Jean-de-Luz ligt aan de Franse Atlantische kust tussen de beroemde vakantieplaats Biarritz en de Spaanse grens. De prachtige redersvilla's getuigen van de tijd, waarin de plaats een belangrijk visserijcentrum was. Heel bezienswaardig is het Maison Louis XIV, waar de Zonnekoning voor zijn huwelijk verbleef.
INHOUDSOPGAVE
Saint-Jean-de-Luz - Bezienswaardigheden
Strand van Saint-Jean-de-Luz
De Plage de Saint-Jean-de-Luz ligt in een rustige baai direct voor het levendige centrum van Saint-Jean-de-Luz. Slenter langs de kust omhoog naar het uitkijkpunt Sainte-Barbe of naar beneden naar de schilderachtige haven. Met uw voeten in het zand genieten van een prachtig uitzicht: de Atlantische Oceaan ligt voor u, de stad met haar typische Baskische architectuur ligt in de vorm van een halve maan in de baai. Een beschermende pier maakt dit strand ook voor kinderen een veilige belevenis.
Église Saint-Jean-Baptiste
De kerk Saint-Jean-Baptiste ligt in kustplaats Saint-Jean-de-Luz, ingebed tussen de bergen en de oceaan. De voormalige gotische kerk werd in barokke stijl weer opgebouwd en herbergt één van de grootste barokke houten altaren van Frankrijk uit de 17e eeuw. Ook zijn er tientallen heiligenbeelden te bewonderen. Bovendien beschikt de Saint-Jean-Baptiste over elementen van Baskische kerkenarchitectuur zoals het enkele schip met een houten galerij. In 1660 trouwde Lodewijk XIV daar met de Spaanse infanta Marie-Thérèse. Tegenwoordig vinden er in deze kerk nog steeds missen plaats met Baskische liederen.
Haven van Saint-Jean-de-Luz
Ontdek de heel eigen wereld van de charmante haven van Saint-Jean-de-Luz. Hier, waar het oude Baskenland wordt omspoeld door de stormachtige Atlantische Oceaan, vindt u deze haven als poort naar een adembenemend landschap vol rijke cultuur en uitnodigende gastvrijheid. Duik in de sprankelende sfeer van deze vissershaven. Bewonder kleurrijke boten en indrukwekkende schepen, die voor de oude huizen van de haven dobberen. Proef versgevangen sardientjes, tonijn en heek en leef als God in Frankrijk!
Maison de l'Infante
Het Maison de l'Infante werd in opdracht van de reder Joannot de Haraneder in 1640 gebouwd. Het kijkt uit op de haven van Saint-Jean-de-Luz. Kenmerkend zijn de beide torens, de roze bakstenen en de Italiaanse galerijen. In het huis van de infanta kunt u een elegante salon en de slaapkamer van Maria Teresa bekijken. Op nog geen 150 m afstand bevindt zich bij het Place Louis XIV het Maison Louis XIV, waar koning Lodewijk voor zijn bruiloft verbleef.
Plaats Louis XIV
In 1659 verbleef Lodewijk XIV in Saint-Jean-de-Luz om de Vrede van de Pyreneeën te ondertekenen. Een jaar later trouwde hij in de kerk Saint-Jean Baptiste de infanta Maria Teresa van Spanje. Het huis van een rijke redersfamilie diende als koninklijk onderkomen. Het huidige Maison Louis XIV bevindt zich aan de rand van het Place Louis XIV en herbergt een museum dat over de geschiedenis vertelt. Op het plein bevinden zich naast het stadhuis diverse cafés en restaurants.
Landtong Sainte Barbe
De Pointe Sainte-Barbe bevindt zich in het noordelijke deel van Saint-Jean-de-Luz en behoort tot de mooiste uitkijkpunten in de regio. U kan hier in één van de vele restaurants tot rust komen en van de traditionele Zuid-Franse keuken genieten. Het uitkijkpunt is door zijn markante vuurtoren snel te vinden. Het decor is uitstekend voor onvergetelijke fotomomenten en een blik over de ruige kliffen in het noorden. Hier begint bovendien een wandelpad met uitzicht op de Pyreneeën in de verte.
Saint-Jean-de-Luz - Geheime plekken
Middeleeuwse sfeer in het Château d'Urtubie
Op slechts 4,1 kilometer ten zuidoosten van Saint-Jean-de-Luz nodigt het Château d'Urtubie in Urrugne u uit voor een boeiend bezoek. Het gebouw uit de 14e eeuw dankt zijn huidige uiterlijk aan verbouwingen uit latere tijden. Ondanks het gebruik als hotel is het ook toegankelijk als onderdeel van rondleidingen. Een wandeling door het mooie park mag zeker niet ontbreken.
Panoramisch uitzicht vanop het schiereiland Pointe Sainte-Barbe
Vooral 's nachts zal het uitzicht vanaf het schiereiland Pointe Sainte-Barbe op de baai van Saint-Jean-de-Luz u betoveren. Zelfs overdag kunt u genieten van de rust die alleen wordt onderbroken door de golven van de Atlantische Oceaan die tegen de ruige kliffen rollen. Op een heldere dag kunt u in de verte zelfs de Pyreneeën zien glinsteren.
De Jardin Botanique Littoral de Saint-Jean-de-Luz
Met een oppervlakte van slechts 2,5 hectare behoort de Jardin Botanique Littoral de Saint-Jean-de-Luz niet tot de grootste in zijn soort. De rustige omgeving op een rotsachtige klif werd in de jaren 1980 aangelegd door de Franse botanicus Paul Jovet. U wandelt door mediterrane en supraregionale flora uit verschillende habitats zoals eiken- en dennenbossen, duinen en moeraslanden.
Genieten van het zeezicht aan de Chapelle Sainte-Madeleine
In Bidart, ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Saint-Jean-de-Luz, bevindt zich de Chapelle Sainte-Madeleine: betoverend in haar eenvoud. Ze gaat terug naar een veel oudere kerk die in de 19e eeuw slachtoffer werd van een orkaan. Het huidige gebouw van 1820 staat midden in een kleine groene omgeving en kijkt uit over de Atlantische Oceaan.
Saint-Jean-de-Luz in 3 dagen
Dag 1
Aan de monding van de Nivelle in de Atlantische Oceaan biedt de betoverende kustplaats Saint-Jean-de-Luz een afwisselend dagprogramma. Daarbij is ontspannen, wandelen en zwemmen populair. Uw dag begint genietend in de pittoreske markthal Les Halles, waar u Baskische worstjes, Bayonneham of lekkere kaas op knapperig stokbrood kunt proberen. Vervolgens duikt u in de oude haven in de levendige sfeer van de vissersplaats. Direct aan de havenmond herinnert de Place Louis XIV aan de beroemde gast van de plaats, die in 1660 in Saint-Jean-de-Luz met de Spaanse infante Marie-Thérèse trouwde. Het bruidspaar logeerde in twee prachtige redershuizen, die uitnodigen voor een bezoek. Het huwelijk vond plaats in de kerk Saint-Jean-Baptiste, gelegen in de winkelstraat Rue Gambetta. Op een steenworp afstand is het zandstrand, waar het in de middagzon heerlijk ontspannen is. De boulevard bestaat uit een schilderachtige huizenrij met rood-witte vakwerkhuizen en charmante banketbakkerijen. Op de achtergrond maken de weelderig groene heuvels van Ciboure indruk.
Dag 2
Spectaculaire uitzichten biedt de kustweg op de tweede vakantiedag langs de Corniche Basque. De weg begint bij de zuidwestelijke poort naar de baai van Saint-Jean-de-Luz, dat door het machtige fort de Socoa wordt bewaakt en leidt langs een grillige rotskust naar het 10 km verderop gelegen Hendaye aan de Spaanse grens. Onderweg bieden talrijke uitkijpunten uitzicht op de steile kust. Voordat u Hendaye bereikt, loopt het pad door de weilanden van een slot, dat aan het einde van de 19e eeuw voor de Franse geograaf en wereldreiziger Abbaia werd gebouwd. Het sprookjesachtige gebouw biedt inzicht in de cartografie van weleer en nodigt jonge en oude ontdekkers uit voor een avontuurlijk uitstapje. Het uitgestrekte landgoed biedt uitzichten op de Golf van Biskaje. De ingang van de baai van Hendaye wordt gekenmerkt door twee reusachtige rotsen, die door erosie zijn afgesplitst en nu uit de zee steken. Gelijk daarachter belooft het 3 km lange Plage d‘Hendaye, één van de grootste zandstranden in het Baskenland, ontspanning na de wandeling.
Dag 3
Onderweg tussen de schilderachtige dorpen ten noordoosten van Saint-Jean-de-Luz heeft u altijd een prachtig uitzicht op de levendige stranden. U begint bij het strand van Erretegia in het op 10 km gelegen Bidart en gaat omhoog naar de kapel Sainte-Madeleine, die in 1820 op een rots werd gebouwd. Deze biedt net als de nabijgelegen kapel Saint-Joseph een prachtig uitzicht op de zee. Direct daarvoor buldert de branding en worden de golven tot 6 meter hoog, wat het rotsachtige strand Parlamentia tot één van de populairste surfspots in het Baskenland maakt. Het strand van Guéthary geeft u de mogelijkheid de sportieve activiteiten van dichtbij te bekijken, terwijl in de haven charmante cafés uitnodigen om iets te drinken. Daarna komt u langs een andere surfspot, het strand van Lafitenia, voordat u achter het strand van Erromardie de landtong Sainte-Barbe bereikt. Daar biedt de gelijknamige kapel uitzicht op de vissersplaats Saint-Jean-de-Luz en over de baai tot aan het Fort de Socoa.
Saint-Jean-de-Luz - Klimaat
Saint-Jean-de-Luz heeft een mild zeeklimaat met veel regen. De maanden juli en augustus zijn het warmst en gelden als hoogseizoen. Dan liggen de temperaturen overdag meestal tussen 24 en 26 graden Celsius. Het koudst is het in de maanden tussen december en februari, wanneer de thermometer daalt tussen 13 en 14 graden Celsius. De meeste neerslag valt er in de maanden november en december. Aangenaam warm en relatief droog is het in mei, juni, september en oktober met dagtemperaturen rondom 20 tot 23 graden Celsius.