Poolse keuken: regionale specialiteiten
                       - Interhome base64Hash 
                          Poolse keuken: regionale specialiteiten
                       - Interhome

Poolse keuken: regionale specialiteiten

Om het even wanneer
Gasten
Om het even wanneer
Gasten

De Poolse keuken staat bekend om haar hartigheid, degelijkheid, nuchterheid en kleurrijke gerechten. Als u aan Polen en diens keuken denkt, zult u zeker denken aan de smaak van heerlijke pierogi. De typische Poolse gerechten zijn echter nog veelzijdiger. Hoewel u in het hele land Poolse specialiteiten kunt vinden, verschilt de keuken sterk per regio. De basis van de meeste gerechten is een verscheidenheid aan vlees en worst. De basisingrediënten voor groenten zijn zuurkool, rode bieten, champignons, komkommer en koolrabi. Brood, zure room en verschillende kruiden verfijnen de Poolse gerechten nog meer.

INHOUDSOPGAVE

Żurek – Broodsoep op basis van zuurdesem

Waarschijnlijk het meest exotische Poolse gerecht voor onze smaakpapillen is veruit Żurek. Deze zure soep bestaat uit zuurdesem en gefermenteerd roggemeel. Deze is verrijkt met worst, aardappelen en wortelen. De groenten en knoflookworst geven de soep een stevige en hartige smaak. Soms wordt er een hardgekookt ei aan de soep toegevoegd. Om het geheel extra te verfijnen, serveren de Polen u vaak een portie mierikswortel, die u van binnenuit lekker opwarmt, vooral op koude dagen. Traditioneel wordt deze rijk gevulde soep met Pasen gegeten. Sommige restaurants serveren de soep rechtstreeks in het brood.

poolse keuken broodsoep
Broodsoep

Zrazy – Jagersmaaltijd met rundvlees of everzwijn

Zrazy is een van de populairste Poolse gerechten, ook wel bekend als jagersmaaltijd. Een mengsel van spek, augurk en champignons wordt als vulling in een plakje rundvlees of everzwijnfilet gerold en vervolgens gebakken. Dit gerecht is ook te vinden in de keuken van Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne. Het gerecht komt echter oorspronkelijk uit Polen en werd daar vaak als ontbijt gegeten door de adel. Het vlees wordt verfijnd met een toef zure room.

poolse keuken zrazy
Zrazy

Obwarzanki Krakowskie – rond gistbrood

poolse keuken rond gistbrood
Rond gistbrood

Het gebak Obwarzanki Krakowskie kent eveneens een lange traditie. De eerste gedocumenteerde vermelding van dit ronde gistbrood dateert uit de 14e eeuw. Vanwege het koninklijke privilege mochten in die tijd alleen de bakkers in Krakau de Obwarzanki bakken. Twee strengen deeg worden in elkaar gedraaid om een krans te vormen voordat deze in kokend gezouten water worden geblancheerd. De bakker bestrooit ze vervolgens met zout, maanzaad of sesamzaad en bakt ze af in de oven. 

Barszcz – Rode bietensoep

Barszcz is een andere bekende soepklassieker uit Polen. Verwar deze bietensoep echter niet met zijn Russische tegenhanger, borsjt. In tegenstelling tot de Russische versie bevat de Poolse soep geen vlees. De intense smaak komt van pimentzaden en knoflookteentjes. Op sommige plaatsen wordt de soep verrijkt met heerlijke Poolse dumplings.

poolse keuken rode bietensoep
Bietensoep

Pierogi – gevulde deegtasjes

Als er een Pools nationaal gerecht is, dan zijn het zeker de Pierogi. Dit deeggerecht lijkt qua vorm en textuur op Italiaanse ravioli, maar bevat een veel hartigere en rijkere vulling. De waarschijnlijk bekendste Pierogi Ruskie hebben een vulling van aardappelpuree en kwark. Er zijn echter nog veel meer soorten Pierogi, allemaal gevuld met andere ingrediënten. Champignons, vlees of witte kool - er is voor elk wat wils. Voor zoetekauwen zijn de beroemde deegtasjes ook verkrijgbaar met een zoete vulling. U kunt de zoete Pierogi zowel als hoofdgerecht als dessert bestellen. Typisch zijn Pierogi gevuld met kwark en rozijnen of kwark en maanzaad.

Pierogi
Pierogi

Pączki – gefrituurd gebak gevuld met jam

Een van de bekendste Poolse desserts is PÄ…czki. Het gefrituurde gebak van gistdeeg lijkt op Amerikaanse donuts en Duitse berliner. De vulling bestaat uit jam of vanillesaus. Traditioneel worden ze geglazuurd of bestrooid met poedersuiker op de donderdag voor Aswoensdag aan het begin van de vastentijd. Ze werden oorspronkelijk uitgevonden om alle voorraden van eieren, boter, vetten en suiker op te gebruiken voordat de vastentijd begon. PÄ…czki zijn niet weg te denken uit de Poolse carnavalsperiode. De traditie zegt dat als u geen PÄ…czki eet op de donderdag voor carnaval, u volgend jaar geen geluk zult hebben.

PÄ…czki
PÄ…czki

Bigos – stoofpot als koning van de Poolse keuken

Het stoofgerecht Bigos komt in heel Polen voor en wordt vaak de koning van de Poolse keuken genoemd. Het bevat alle belangrijke Poolse basisingrediënten. Van zuurkool of witte kool tot veel vlees, worstjes en spek, alles is in dit gerecht te vinden. In Zuid-Polen vindt u variaties van het gerecht met champignons of pruimen. Voor de intense smaak worden alle ingrediënten enkele uren en soms zelfs dagen gekookt. Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat het gerecht de smaak van alle ingrediënten absorbeert. Bigos heeft een lange traditie en is niet meer weg te denken uit de Poolse keuken. Het wordt meestal geserveerd met brood of aardappelen als bijgerecht.

Bigos
Bigos

Snoekbaars op Poolse wijze en andere visgerechten

In de Poolse keuken maken visgerechten al eeuwenlang deel uit van de culinaire traditie. De rijkdom aan meren, rivieren en de toegang tot de Oostzee zorgen ervoor dat Polen uitstekende omstandigheden biedt voor de visvangst. Dankzij deze natuurlijke omstandigheden spelen zowel zee- als zoetwatervissen een belangrijke rol in het dieet. Vooral haring, snoekbaars en karper worden erg gewaardeerd. Een typisch Pools gerecht is bijvoorbeeld "snoekbaars op Poolse wijze" — snoekbaars met fijngehakt ei. Ook haring in roomsaus of met ui ("Śledzik w śmietanie lub z cebulką") is zeer populair en wordt vaak als voorgerecht geserveerd. Vis wordt in Polen niet alleen tijdens de kerstperiode gegeten — veel gezinnen genieten er het hele jaar door van. De recepten zijn vaak regionaal bepaald en variëren afhankelijk van beschikbaarheid en traditie. Als u vakantie viert aan de Poolse Oostzee of in Mazurië, moet u zeker visgerechten proberen.

Ontdek een van de best beoordeelde vakantiehuizen aan de Poolse Oostzee:

  • ZakÄ…tek Ventus II
  • ZakÄ…tek Ventus II
  • ZakÄ…tek Ventus II
  • ZakÄ…tek Ventus II
  • ZakÄ…tek Ventus II

ZakÄ…tek Ventus II

Polen - Oostzee (Polen) - Smoldzinski Las

max. 5 personen ·3 kamers ·2 slaapkamers ·1 badkamer

4.5 / 5
(6 Reviews)

Het vakantiehuis "ZakÄ…tek Ventus II" biedt een rustige ligging nabij de zee en modern comfort zoals wifi en een alarmsysteem. Een omheinde tuin met terras nodigt uit om te ontspannen. De gezellige inrichting en het mooie uitzicht maken het huis ideaal voor familievakanties. In de omgeving zijn tal van recreatiemogelijkheden zoals paardrijden, vissen en fietsen. Het huis is een perfect vertrekpunt om de meren, stranden en bezienswaardigheden van de regio te ontdekken.

Bekijk gegevens

Gołąbki – koolrolletjes in tomatensaus

poolse keuken koolrolletjes
Koolrolletjes in tomatensaus

Ook dit Poolse gerecht heeft een lange traditie, want de wortels gaan terug tot het Byzantijnse Rijk. Hoewel koolrolletjes niet uniek zijn voor Polen, hebben ze nog steeds een zeer hoge status in de Poolse keuken en worden ze beschouwd als een feestelijk gerecht. De witte koolbladeren worden gevuld met rijst en vlees en geserveerd in een heerlijke tomatensaus.

Kartacze – aardappelknödel met een hartige vulling

Kartacze
Kartacze

Kartacze zijn een traditionele specialiteit uit de Poolse keuken, vooral populair in de regio's Podlasie, Suwałki en ook Mazurië. Het zijn grote aardappelknödel gevuld met een hartige vulling van gehakt, op smaak gebracht met ui, zout en peper. Na het koken worden ze vaak geserveerd met krokante spekblokjes en gebakken ui. Kartacze zijn een stevige, vullende maaltijd en doen denken aan de Litouwse Cepelinai. Ze zijn een absolute aanrader voor iedereen die de traditionele Poolse keuken wil ontdekken.

Ontdek ons vakantiehuis in Podlasie – in de omgeving vindt u tal van traditionele restaurants die heerlijke kartacze en andere specialiteiten uit de regionale keuken serveren:

  • Stoczek
  • Stoczek
  • Stoczek
  • Stoczek
  • Stoczek

Stoczek

Polen - Podlasie - Bialowieza

max. 8 personen ·4 kamers ·3 slaapkamers ·2 badkamers

5 / 5
(3 Reviews)

Het vakantiehuis „Stoczek“ combineert historische charme met modern comfort en is ideaal voor familievakanties. Het gerenoveerde huis uit 1914 ligt rustig maar centraal en beschikt over een grote tuin en een gezellig terras. Gasten genieten van lichte, comfortabele kamers en een goed uitgeruste keuken. Tot de voorzieningen behoren een open haard, airconditioning, een kinderbedje en barbecuefaciliteiten in de tuin. De omgeving biedt tal van recreatiemogelijkheden zoals paardrijden, wandelen en fietsen. Bovendien is het huis perfect gelegen om de unieke natuur van het oerbos van Białowieża te ontdekken.

Bekijk gegevens

Mizeria – komkommersalade

Deze gekoelde komkommersalade is een heerlijk gerecht voor warme zomerdagen. Dit gerecht bestaat uit dungesneden komkommers, gehakte uien en takjes dille. De dressing van zure room en citroensap geeft de salade zijn zomerse, frisse smaak. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij stevige hoofdgerechten zoals Bigos of Zrazy. De naam is afgeleid van het Franse woord "misère", dat het best de ironische neerbuigendheid uitdrukt die de Poolse adel vroeger ten opzichte van dit eenvoudige gerecht had.

Mizeria
Mizeria

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

image-tag