Champfer: Alle bestemmingen, tips & info voor uw vakantie!
Tussen Silvaplana en St. Moritz in Oberengadin gelegen, biedt de plaats Champfèr een prachtig uitzicht over de Champfèrersee en de omringende bergen. Door het dorp kabbelt vrolijk de beek Ova da Suvretta. Champfèr is vooral populair vanwege zijn rustige sfeer buiten de gebruikelijke toeristische routes.
INHOUDSOPGAVE
Champfer - Bezienswaardigheden
Silvaplanersee
De gelijknamige plaats Silvaplana aan de noordelijke oever met slechts bijna 1.100 inwoners is het toeristische centrum en rustige uitgangspunt voor een vakantie aan het meer. Bij watersporters is de goede wind bij de Silvaplanersee om te kiten en surfen zeer populair. Waaghalzen wagen een sprong in het altijd koele bergmeer. Sportievelingen gaan lopend of per mountainbike het meer rond op een route van 16 km. Het traject met een heuvelachtig profiel ligt hoog boven het water en biedt fantastische uitzichten.
Segantini Museum
Als geen andere schilder lukte het de Italiaanse Segantini, de bijzonderheden van de Zwitserse bergwereld vast te leggen. Zijn beroemde Alpentriptiek schiep de kunstenaar op de Schafberg. Tegenwoordig kan het kunstwerk in de koepelzaal van het Segantini-museum worden bewonderd. Het museum is ook geweldig voor het uitzicht over het Meer van St. Moritz. De koepelbouw wordt omringd door bomen en ligt in de bergen van Engadin. Voor het museum staat een marmeren beeld dat bedoeld was voor het Segantini-graf.
Muottas Muragl
Al meer dan 100 jaar gaat een kabelbaan van de Punt Muragl naar de Muottas Muragl. U kan de berg ook wandelend bereiken. Het is de moeite waard een omweg naar de Schafberg of de Alp Languard te maken. De Schafberg is ook bekend vanwege de schilder Segantini, die hier in 1899 overleed. Op het moment van zijn overlijden werkte hij aan zijn beroemde Alpentriptiek. Naar hem is de Segantinihut vernoemd, waar nu een restaurant is.
Lej da Champfèr
Omringd door dichte bossen en schilderachtige bergen, straalt de diepblauwe Champfèrersee een bijzondere rust uit. In het kristalheldere water dartelen vissen. Zonder vergunning mag u hier echter uw hengel niet uitwerpen. Rondom de Champfèrersee lopen talrijke wandelpaden. Een populaire rondwandeling begint bij de Surlejbrücke en leidt in de richting van St. Moritz langs de meeroever. Wandel langs de tegenoverliggende oever en door het bos via Crest'Alta weer terug.
Engadiner Museum
Het Engadiner Museum herbergt een breed scala aan artefacten, waaronder meubels, kostuums en alledaagse voorwerpen die de traditionele levensstijl in dit deel van de Zwitserse Alpen illustreren. Het is een cultureel erfgoed van de Engadiner-regio. Een van de hoogtepunten van het museum is de collectie kunstig gesneden houten interieurs uit de 16e tot 18e eeuw, die zijn ontworpen in de lokale Sgraffito-stijl. Deze historische ruimtes bieden inzicht in het huiselijke leven van de bewoners van het Engadin in de afgelopen eeuwen.
St. Moritz Meer
Tijdens een boottocht trekt het Alpendecor aan u voorbij. U kan ook de regio verkennen door om het meer heen te gaan. Dat is met 4,5 km lengte makkelijk tijdens een wandeling met een picknickpauze aan de oever mogelijk. Fietstochten langs de oever of mountainbiketochten vol actie in de topwereld hoog boven het meer zorgen voor een actieve vakantie. Ver omhoog gaat het ook bij gezinsvriendelijke wandeltochten in de Engadiner bergwereld met prachtige vergezichten over de vakantieplaats.
Champfer - Geheime plekken
Het Engadiner Museum
Het Engadiner Museum in St. Moritz bij Champfèr is gehuisvest in een speciaal opgericht gebouw uit 1906. Het museum omvat 21 tentoonstellingszalen met interieurs uit vijf eeuwen, die desgewenst ook kunnen worden bewonderd als onderdeel van een privérondleiding. Bezoekers zijn welkom van donderdag tot en met zondag.
Lej Marsch
Het dromerige zwemmeer Lej Marsch ligt in de buurt van Champfèr in het Engadin. Omgeven door dichte bossen en hoge bergen is het diepblauwe bergmeer een waar juweel in de Alpen. In de zomer kunt u zwemmen in het meer of picknicken aan de oever. In de winter is het een vertrekpunt voor lange wandelingen.
Val Fex
Het is zo'n 15 minuten rijden tussen Champfèr en Val Fex bij Sils in het Engadin. In het verleden was de schilderachtige vallei met haar authentieke bergdorpjes een draaischijf voor de smokkel van goederen van en naar Italië. Tegenwoordig is Val Fex een eldorado voor wandelaars. De route van Sils naar de panoramaberg Muott'Ota is zeer geliefd.
De Julierpass
De Julierpass bij Champfèr in het kanton Graubünden dient als verbinding tussen de Oberhalbstein en het Engadin. Als startpunt van de Graubünden Hauteroute, een 300 kilometer lange langeafstandswandelroute, is de Julierpass een populaire bestemming voor wandelaars. De pasweg wordt gekenmerkt door talrijke haarspeldbochten en is het hele jaar door begaanbaar.
Champfer in 3 dagen
Dag 1
Wanneer u een korte reis in de ongerepte natuur van de Zwitserse Alpen wil maken, bent u in Champfer precies aan het juiste adres. Het kleine dorp ligt schilderachtig tussen twee meren met uitzicht op de met sneeuw bedekte toppen en wordt omringd door dichte bossen. Direct na uw aankomst kunt u bij een eerste wandeling uw hoofd leegmaken en met diepe teugen de verfrissende berglucht inademen. Het Meer van Sankt Moritz wordt beschouwd als de parel van het Engadiner merenlandschap en biedt een magisch decor voor natuurliefhebbers. Het strekt zich 1.700 meter boven de zeespiegel uit. Er zijn diverse picknickplaatsen en wandelpaden in de buurt, waardoor u de prachtige omgeving kunt verkennen. U kunt ook een boot huren om over het heldere meer te varen of er omheen wandelen op een rondwandelpad. Ook aan de andere kant van Champfer kunt u naar hartelust wandelen: hier rondom de veel grotere Silvaplanersee.
Dag 2
De tweede dag is een dag vol avontuur die u naar de wereld van de Zwitserse Alpen leidt: u maakt met de Bernina Express een spectaculaire treinrit op de steilste spoorrails ter wereld en de hoogste van Europa. Deze panoramische reis voert u door 55 tunnels, over indrukwekkende viaducten, de UNESCO-werelderfgoedroute van de Rhätische Bahn en langs adembenemende bergpassen in het zuiden. Uit de ramen van de trein ziet u onvergetelijke uitzichten, zoals met sneeuw bedekte toppen en diepblauwe meren. Onderweg heeft u de mogelijkheid in kleine plaatsen zoals Poschiavo te stoppen en de lokale keuken te proberen. De schilderachtige treinrit eindigt in het Italiaanse Tirano, waar u door palmbomen wordt begroet. Op de terugweg naar Champfer kunt u de historisch belangrijke Via Claudia Augusta verkennen, een historische Romeinse weg dwars door het indrukwekkende landschap van de Alpen, of ‘s avonds in thermale baden van Samedan ontspannen, waar u in warme mineraalbronnen en sauna’s tot rust komt.
Dag 3
Uw laatste dag in Champfer begint met een uitstapje naar het naburige St. Moritz, één van de beroemdste skiplaatsen ter wereld. Hier kunt u de luxe boetieks en winkels verkennen en eventueel een souvenir kopen. St. Moritz staat ook bekend om zijn uitstekende cafés en restaurants, waar u van regionale en internationale lekkernijen kunt genieten. Bezoek ook het Engadin Museum om meer over de cultuur en geschiedenis van de regio te leren kennen en het Segantini Museum, dat gewijd is aan de gelijknamige Alpenschilder. 's Middags moet u een uitstapje maken naar de Morteratschgletscher op de grens met Italië, één van de indrukwekkendste gletsjers van Zwitserland. Deze is meer dan 7 kilometer lang en strekt zich majestueus uit tussen de toppen van de Alpen. Een wandeling door de gletsjerkloof en een wandeling op de wandelpaden bieden u de mogelijkheid de fascinerende wereld van deze ijsmassa’s te verkennen voordat u 's avonds aan de terugreis begint.
Champfer - Klimaat
Champfèr is relatief zonnig, maar toch het hele jaar door koel. Juli en augustus zijn de warmste maanden, overdag bereiken de temperaturen ongeveer 14 graden Celsius. In mei, juni, september en oktober is met 8 tot 11 graden Celsius wat koeler. Daarom zijn het voorjaar, de herfst en de zomer perfect voor uitgebreide wandelingen en fietstochten. In de winter is het kouder: van december tot februari schommelt de temperatuur tussen de -6 en 1 graden Celsius. In het skigebied Corviglia valt in de eerste week van februari meestal veel sneeuw.