Hvar – het Adriatische lavendel-eiland

Het eiland Hvar is al bekend sinds de antieke tijden en niet alleen vanwege de natuurschone, schilderachtige omgeving. Het eiland was ook een belangrijke plaats voor het uitladen en vervoeren van zowel goederen en bezoekers vanwege de strategische ligging aan de belangrijke handelsroutes in de Middellandse Zee. Vandaag de dag is Hvar een plek die nog maar bij weinig mensen bekend is, maar dat zal niet voor lang meer zo zijn: met zijn prachtige landschappen, kristalhelder water, een traditionele levensstijl en een mild, zonnig klimaat beschikt het eiland over alle aspecten om een belangrijke plaats in te nemen op de toeristische kaart. Sommige mensen noemen Hvar al het Madeira van Kroatië. Ongeacht of dit waar is of niet, is het eiland zeker een verborgen parel tussen de wonderen van de Middellandse Zee.

Op het kleine eiland, wat slechts 10km breed en 60km lang is, wonen 11.000 bewoners. De hoofdstad van het eiland is Hvar en telt ongeveer 3.000 bewoners. Wat klinkt als een rustig vissersdorpje is eigenlijk een klein jet-set stadje aan de oostelijke Middellandse zee, met tal van zeilboten en jachten. In de cafés en de bars komen de lokale bewoners en de toeristen samen.

De zachte geuren van rozemarijn en lavendel

Diegenen die naar Hvar komen, komen voornamelijk voor de unieke natuur: bezoekers vertellen dat het hele eiland zo geurig is als een kruidentuin. De geuren van rozemarijn, lavendel, oregano, salie, lavas, anijs en venkel in de lucht, mengen met de harsachtige geur van de pijnbomen en de geur van hete krijt. Dit is niet verwonderlijk, als u zich realiseert dat het eiland een van de grootste plaatsen is voor het produceren van lavendel en rozemarijn. Verse takjes, gedroogde kruiden en waardevolle oliën zijn te krijgen op elke straathoek. Olijven en druiven groeien ook in overvloed en voor diegenen die het willen is het ook mogelijk om koudgeperste olie, die net zo goed is als de Italiaanse variant, mee naar huis te nemen. Het landschap is divers en romantisch, wandelliefhebbers zullen zeker waar hebben voor hun geld. Het grote plateau Velo Polje, dat al 2400 jaar wordt bewerkt, is het grootste en meest vruchtbare gebied in van zijn soort en staat om deze reden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er wordt vooral wijn en olijven verbouwd.

Natuurlijk gaan de bezoekers van het eiland ook graag naar de zee: ook hier laat Hvar niets te wensen over met zijn idyllische stranden en het kristalhelder water. Aan de ene kant biedt het eiland prachtige zandstranden die perfect zijn om naar toe te gaan om te zonnebaden en te ontspannen, terwijl aan de andere kant rotsachtige kiezelstranden zijn die uitstekende mogelijkheden bieden om te snorkelen en te duiken. U kunt hier inktvissen en andere grote vissen zien, ook als u eenvoudige duik- en/of snorkelspullen heeft. Kinderen kunnen hier veel plezier maken. Het is zeker een bijzonder hoogtepunt!

Verse vis rechtstreeks van de grill

De zee is een betrouwbare bron van verse vis, die vervolgens wordt geserveerd in allerlei smakelijke varianten samen met kruiden van het eiland. Vis en schaaldieren van de grill, spaghetti met zeevruchten en scampi zijn de klassieke gerechten in de Dalmatische keuken, dat wordt gekookt in de vele restaurants van het eiland. Hvar is het Adriatische eiland met de meeste zonuren, dus het is niet verwonderlijk dat de wijnen zijn vernoemd naar enkele van de beste in Kroatië en misschien zelfs de Middellandse Zee. De Dalmatische ras Plavac mali wordt bijzonder begeerd door kenners.

De reis naar Hvar is makkelijk te bereiken via Split, dat wordt aangeboden door Easyjet en Croatia Airlines. Met een catamaranboot of een speedboot  kunt u vervolgens bij op Hvar komen. U kunt het eiland het beste verkennen met een auto, die hier ook gehuurd kan worden. Een vakantiehuis op het eiland is een goede keuze voor uw accommodatie omdat u zo kunt profiteren van de voordelige prijzen van het eiland.